به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا، در دنیای امروز، بینالمللیسازی دانشگاهها و تبادل دانشجو و استاد، نقشی حیاتی در ارتقای سطح علمی و فرهنگی ایفا میکند. دانشگاه گیلان، به عنوان یکی از قطبهای علمی شمال کشور، با اتخاذ رویکردی فعال در این زمینه، تلاش میکند تا با جذب دانشجویان بینالمللی و برقراری همکاریهای علمی با دانشگاههای معتبر جهان، جایگاه خود را در عرصه بینالمللی ارتقا دهد. به همین منظور، روابط عمومی دانشگاه گفتگویی را با دکتر مهدی هدایتی شهیدانی، مدیر همکاریهای علمی بینالمللی دانشگاه انجام داده است که توجه شما را به خواندن آن جلب میکنیم.
در حال حاضر چه تعداد دانشجوی بینالملل و از چه کشورهایی در دانشگاه گیلان مشغول به تحصیل هستند؟
در حال حاضر تعداد ۲۳۱ دانشجوی خارجی از کشورهای عراق، افغانستان، روسیه، یمن، سوریه، چین، پاکستان، لبنان، کنگو و سودان در دانشگاه مشغول به تحصیل هستند. علاوه بر این، هرساله تعداد قابل توجهی از متقاضیان خارجی زبانآموز (حدوداً بین ۷۰ تا ۱۰۰ نفر) از طرق مختلف مانند معرفی توسط سازمان امور دانشجویان، پذیرش مستقیم توسط دانشگاه و پذیرفتهشدگان سایر دانشگاههای دارای مجوز جذب دانشجوی خارجی (علوم پزشکی و آزاد)، در دورههای آموزش زبان فارسی مرکز آزفای دانشگاه گیلان شرکت کرده و گواهی دریافت میکنند.
وضعیت دانشگاه را نسبت به سایر دانشگاهها در بحث پذیرش دانشجویان خارجی چگونه ارزیابی میکنید؟
با توجه به سیاستهای اعلامی وزارت علوم مبنی بر افزایش چندبرابری دانشجوی بینالمللی در کل دانشگاههای ایران و فضای حاکم بر حوزه جذب دانشجوی خارجی که در دانشگاهها و از سوی فعالان و موسسات جذب دانشجوی خارجی وجود دارد، جذب حداکثری دانشجوی خارجی نیازمند برنامهریزیهای میانمدت و بلندمدت و فراهمسازی زیرساختهای اساسی است؛ زیرا باید توجه داشته باشیم که افزایش حداکثری دانشجوی بینالمللی، نباید به ضرر کاهش جایگاه علمی دانشگاهها صورت پذیرد و به صرف بالابردن آمار تعداد دانشجو، بدون درنظر گرفتن توانایی و صلاحیتهای علمی و زبانی، تنها به فارغالتحصیل کردن و ارائه مدرک تحصیلی به آنان اکتفا کنیم. مدیریت همکاریهای علمی بینالمللی دانشگاه گیلان هم، طی یکسال گذشته، همانند سالهای پیش از این، تمامی تلاش خود را در حوزه جذب و پذیرش دانشجوی خارجی معطوف این امر نموده که همچنان قوانین آموزشی و علمی (صلاحیت علمی و زبانی) در خصوص این متقاضیان را رعایت نماید. در عین حال، اقداماتی هم در زمینه جذب تعداد بیشتری از دانشجویان خارجی انجام داده که برای مثال، میتوان به عقد قرارداد با یازده موسسه جذب دانشجوی خارجی دارای مجوز اشاره نمود که رایزنیهای بسیاری هم با سایر مؤسسات مجاز در حال انجام است.
در راستای افزایش مهارتهای دانشجویان بینالملل، چه اقداماتی انجام شده است؟
آموزش زبان فارسی به غیرفارسیزبانان با سابقهای درخشان و مدرسانی مجرب از جمله مهمترین اقدامات ما برای افزایش مهارت زبانآموزی دانشجویان بینالمللی است که در کنار آموزش زبان فارسی، دورههایی جهت آشنایی با تاریخ و فرهنگ کشور نیز برای دانشجویان و زبانآموزان بینالمللی برگزار میشود. برگزاری اردوهای علمی و تفریحی و بازدید از مناطق گردشگری و تاریخی و فرهنگی گیلان در کنار برگزاری جشنهای متنوع به مناسبهای مختلف ملی (جشن شب یلدا و عید نوروز) و اعیاد اسلامی (ولادت پیامبر، عید فطر، عید غدیر و…) از دیگر برنامههای مدیریت همکاریهای علمی بینالمللی و معاونت فرهنگی دانشگاه است. افزون بر این، میتوان به برگزاری دورههای ورزشی در رشتههای مختلف و مسابقات ورزشی بینالمللی برای دانشجویان بینالمللی اشاره کرد.
دانشگاه در قالب تفاهمنامه با چه کشورها و در چه حوزههایی همکاری بینالمللی دارد؟
یکی از مهمترین اموری که در مدیریت همکاریهای علمی و بینالمللی دانشگاه انجام میشود، شناسایی همکاران در سطح منطقهای و بینالمللی و تلاش در جهت ایجاد زمینه برای شروع همکاریهای آموزشی و پژوهشی مشترک است. بیتردید بینالمللیشدن دانشگاه و انجام همکاریهای مشترک منافع بسیاری با خود همراه دارد که از میان آنها میتوان به ایجاد پویایی و نشاط در فضای علمی، شناخته شدن در مجامع بینالمللی و کسب جایگاههای بهتر در رتبهبندیهای بینالمللی اشاره نمود. تلاش ما در مجموعه مدیریت بینالملل دانشگاه فراهم نمودن زمینه برای امضای تفاهمنامههای همکاری آموزشی، پژوهشی و فرهنگی با دانشگاههای معتبر خارج از کشور است. تفاهمنامههای همکاری، عموماً زمینههای علمی و آموزشی مشابهی را پوشش میدهند که از آن میان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
تبادل استاد و دانشجو انجام فعالیتهای مشترک پژوهشی برگزاری کنفرانسها و وبینارهای مشترک راهنمایی و مشاوره مشترک پایاننامههای دانشجویان تحصیلات تکمیلی راهاندازی دورههای آموزشی مدرک مشترک انتشارات مشترک (کتاب، نشریه، مقاله مشترک) استفاده از تجهیزات آزمایشگاهی و تخصصی و انتقال فناوری دسترسی به کتابخانههای تخصصی دانشگاهی و سایر موارد مشابه
در حال حاضر دانشگاه گیلان با دانشگاه دولتی لومانوسوف مسکو و دانشگاه دولتی تاتیشف آستراخان و همچنین دانشگاه سگد مجارستان، دانشگاه پلیتکنیک تومار (پرتغال)، دانشگاه اوزاکاسیتی ژاپن، دانشگاه الفارابی قزاقستان، دانشگاه یسنوف قزاقستان، مؤسسه جغرافیایی و اکولوژی ژینجیانگ وابسته به آکادمی علوم کشور چین، فدرال جنوبی روسیه و بلگراد صریستان تفاهمنامه همکاری فعال دارد. همچنین در حال پیگیری جهت امضای تفاهمنامه با دانشگاههای کاتانیای ایتالیا، دانشگاههای گدانسک و فنی گدانسک از کشور لهستان، دانشگاه دبرسن مجارستان و کشاورزی تیمریازف در کشور روسیه، دانشگاه بغداد، دانشگاه کربلا، دانشگاه المستقبل کوفه در عراق، دانشگاه هرات افغانستان است.
باتوجه به عضویت دانشگاه گیلان در اتحادیه دانشگاههای دولتی و مراکز تحقیقاتی حاشیه کاسپین در ارتباط با نقش دانشگاه گیلان به عنوان دبیرخانه ایرانی این اتحادیه توضیحاتی ارائه فرمائید.
دانشگاه گیلان به عنوان یکی از بزرگترین مراکز اموزش عالی منطقه شمال کشور، در راستای اهداف راهبردی کلیدی خود، همواره درصدد بینالمللیسازی فعالیتها و برنامهها و حضور در مجامع علمی بینالمللی بوده است. با توجه به موقعیت جغرافیایی استان گیلان و قرار گرفتن در حاشیه جنوبی دریای کاسپین، از دیرباز روابط گستردهی تجاری، اقتصادی و علمی با کشورهای حاشیه این دریا وجود داشته است. اتحادیه دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی دولتی حاشیه دریای کاسپین در همین راستا و به منظور تقویت همکاریهای مشترک علمی، پژوهشی، آموزشی، دانشجویی و فرهنگی ۵ کشور جمهوری اسلامی ایران، فدراسیون روسیه و جمهوریهای آذربایجان، قزاقستان و ترکمنستان شکل گرفت. این اتحادیه در سال ۱۳۷۵ تشکیل شد و دانشگاه گیلان به عنوان یکی از اعضای فعّال اتحادیه، یکی از ۸ عضو مؤسس آن است و همچنین مسئولیت دبیرخانه ایرانی اتحادیه را نیز بر عهده دارد. در حال حاضر این اتحادیه دارای ۵۵ عضو از پنج کشور حاشیه دریای کاسپین است و از کشور ایران ۲۱ دانشگاه دولتی تابعهی وزارت علوم و وزارت بهداشت، پارک علم و فناوری، پژوهشگاه، پژوهشکده، مؤسسه و مرکز تحقیقات در آن عضویت دارند. از زمان تشکیل اتحادیه تاکنون هرساله اجلاس عمومی با حضور رؤسای دانشگاههای عضو برگزار شده که در آن گزارش فعالیتها ارائه شده و مسیر فعالیتهای سال آتی مشخص میشود. ریاست این اتحادیه به صورت دوره یکساله است که به میزبان هر دوره از اجلاس عمومی واگذار میشود. دانشگاه گیلان سه دوره و در سالهای ۱۳۸۰، ۱۳۸۳ و ۱۳۹۸ میزبان برگزاری اجلاس عمومی بوده است. همچنین در راستای ایجاد نشاط در جامعه دانشجویی و ایجاد تعاملات فرهنگی تاکنون هفت دوره المپیاد ورزشی دانشجویی با حضور دانشجویان دانشگاههای عضو اتحادیه و در رشتههای ورزشی متنوع از قبیل فوتبال، والیبال، بسکتبال، شطرنج، شنا، تنیس روی میز، کشتی آزاد، جودو، کاراته برگزار شده است. در آخرین دوره این مسابقات که در حاشیه بیست و ششمین اجلاس عمومی اتحادیه به میزبانی دانشگاه دولتی آستراخان برگزار شد، رشتههای چکرز، فوتبال الکترونیک و بسکتبال الکترونیک نیز به این مسابقات اضافه شده است.
همچنین دانشگاه گیلان در بیستوششمین نشست سالانه این اتحادیه که در مهر ماه سال جاری در دانشگاه فنی آستراخان روسیه برگزار شد حضور یافت.
ثبت دیدگاه